Vanilkové cupcaky s malinami
Na 10 ks
Začněte přípravou smetanového krému (buď večer před nebo ráno) a malinové náplně.
Těsto
115 g změklého másla
110 g cukru krupice
10 g medu
50 g žloutků (3 ks)
30 g citronové šťávy
60 g bílků (2 ks)
40 g mandlové mouky
5 g kypřícího prášku
115 g mouky
1 g soli
vanilka
Smícháme změklé máslo, 60 g cukru, vanilková zrníčka a med. Pokud máme robota, použijeme K metlu. Poté přidáme žloutky a citronovou šťávu pokojové teploty. Bílky vyšleháme se zbytkem cukru a přidáme natřikrát do máslové směsi. Nakonec vmícháme mouku s kypřícím práškem, solí a mandlovou moukou. Plníme formičky na bábovičky nebo cupcaky pomocí zdobícího sáčku (45-50 g každý) a pečeme na 175 °C horkovzduch asi 15-20 minut.
Malinová náplň
10 g medu
100 g malinového pyré
10 g citronové šťávy
10 g cukru krupice
2 g pektinu
50 g čerstvých malin
Med, citronovou šťávu a pyré ohřejeme na asi 40 °C a vmícháme pektin smíchaný s cukrem. Povaříme a přidáme maliny. Můžeme lehce pomačkat.
Smetanový krém
10 g máty (můžeme vynechat)
20 g cukru krupice
2,4 g plátkové želatiny (1,5 plátku)
100 g smetanového sýra např. lučiny
220 g smetany 33%
50 g smetany s cukrem ohřejeme a přidáme čerstvou mátu. Necháme louhovat asi dvacet minut, pak mátu vyjmeme. Tento krok můžeme vynechat.
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu (50 g) s cukrem ohřejeme a přidáme vymačkanou želatinu. Poté přidáme smetanový sýr a promícháme tyčovým mixérem. Vlijeme studenou smetanu a dobře promícháme. Necháme v lednici alespoň 6 hodin, lépe přes noc. Poté vyšleháme do pevna.
Kompletace
Do upečených cupcaků vydloubneme lžičkou nebo zdobící špičkou díru, do které nalejeme malinovou náplň (u báboviček nemusíme). Ozdobíme řezanou špičkou smetanovým krémem a navrch můžeme ozdobit malinou a mátou.