Vanilkové cupcaky s malinami

Vanilkové cupcaky s malinami

Na 10 ks

Začněte přípravou smetanového krému (buď večer před nebo ráno) a malinové náplně.

Těsto

115 g změklého másla

110 g cukru krupice

10 g medu

50 g žloutků (3 ks)

30 g citronové šťávy

60 g bílků (2 ks)

40 g mandlové mouky

5 g kypřícího prášku

115 g mouky

1 g soli

vanilka

Smícháme změklé máslo, 60 g cukru, vanilková zrníčka a med. Pokud máme robota, použijeme K metlu. Poté přidáme žloutky a citronovou šťávu pokojové teploty. Bílky vyšleháme se zbytkem cukru a přidáme natřikrát do máslové směsi.  Nakonec vmícháme mouku s kypřícím práškem, solí a mandlovou moukou. Plníme formičky na bábovičky nebo cupcaky pomocí zdobícího sáčku (45-50 g každý) a pečeme na 175 °C horkovzduch asi 15-20 minut.

Malinová náplň

10 g medu

100 g malinového pyré

10 g citronové šťávy

10 g cukru krupice

2 g pektinu

50 g čerstvých malin

Med, citronovou šťávu a pyré ohřejeme na asi 40 °C a vmícháme pektin smíchaný s cukrem. Povaříme a přidáme maliny. Můžeme lehce pomačkat.

Smetanový krém

10 g máty (můžeme vynechat)

20 g cukru krupice

2,4 g plátkové želatiny (1,5 plátku)

100 g smetanového sýra např. lučiny

220 g smetany 33%

50 g smetany s cukrem ohřejeme a přidáme čerstvou mátu. Necháme louhovat asi dvacet minut, pak mátu vyjmeme. Tento krok můžeme vynechat.

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu (50 g) s cukrem ohřejeme a přidáme vymačkanou želatinu. Poté přidáme smetanový sýr a promícháme tyčovým mixérem. Vlijeme studenou smetanu a dobře promícháme. Necháme v lednici alespoň 6 hodin, lépe přes noc. Poté vyšleháme do pevna.

Kompletace

Do upečených cupcaků vydloubneme lžičkou nebo zdobící špičkou díru, do které nalejeme malinovou náplň (u báboviček nemusíme). Ozdobíme řezanou špičkou smetanovým krémem a navrch můžeme ozdobit malinou a mátou.

 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz