Tiramisu

Tiramisu

Na cca 12 dortíčku

Začněte den předen přípravou krému, popř. si den předen můžete upéct i piškotové těsto.

Piškotové těsto

100 g vajec (2 ks)

35 g cukru krystal

15 g uvařené silné kávy

25 g oleje

30 g mouky

Vejce s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny, ideálně v robotu alespoň 10-15 minut. Poté opatrně vmícháme kávu s olejem, a nakonec mouku. Nalejeme do dvanácti formiček na cupcaky a pečeme na 200 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout.

Kávový likér

40 g uvařené silné kávy

10 g Amaretta (nebo jiného mandlového likéru)

Kávu i mandlový likér smícháme dohromady a rozleje na upečený piškot.

Smetanový krém

130 g smetany 33%

35 g žloutků (2 ks)

35 g cukru krystal

3,2 g plátkové želatiny (2 ks)

150 g mascarpone

30 g Amaretta

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu zahřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na žloutky s cukrem. Poté vše vrátíme do kastrůlku a zahříváme na 84°C. Přidáme želatinu, poté mascarpone. Promícháme tyčákem a přidáme Amaretto. Krém zakryjeme folií a dáme přes noc do lednice.

Kompletace

15 g kakao

Druhý den krém prošleháme a nastříkáme ideálně pomocí hladké zdobící špičky na piškotové těsto. Posypeme kakaem

 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz