Tiramisu
Na cca 12 dortíčku
Začněte den předen přípravou krému, popř. si den předen můžete upéct i piškotové těsto.
Piškotové těsto
100 g vajec (2 ks)
35 g cukru krystal
15 g uvařené silné kávy
25 g oleje
30 g mouky
Vejce s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny, ideálně v robotu alespoň 10-15 minut. Poté opatrně vmícháme kávu s olejem, a nakonec mouku. Nalejeme do dvanácti formiček na cupcaky a pečeme na 200 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout.
Kávový likér
40 g uvařené silné kávy
10 g Amaretta (nebo jiného mandlového likéru)
Kávu i mandlový likér smícháme dohromady a rozleje na upečený piškot.
Smetanový krém
130 g smetany 33%
35 g žloutků (2 ks)
35 g cukru krystal
3,2 g plátkové želatiny (2 ks)
150 g mascarpone
30 g Amaretta
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu zahřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na žloutky s cukrem. Poté vše vrátíme do kastrůlku a zahříváme na 84°C. Přidáme želatinu, poté mascarpone. Promícháme tyčákem a přidáme Amaretto. Krém zakryjeme folií a dáme přes noc do lednice.
Kompletace
15 g kakao
Druhý den krém prošleháme a nastříkáme ideálně pomocí hladké zdobící špičky na piškotové těsto. Posypeme kakaem