Smetanový cheesecake
Průměr 16 cm
Sušenka
235 g hladké mouky
20 g kakaa
100 g moučkového cukru
40 g mandlové mouky
2 g soli
140 g studeného másla
50 g vajec (1 ks)
Máslo nakrájíme na kostky a se všemi ingrediencemi kromě vajec promícháme na drobenku (ideálně K metlou v robotu), nakonec přidáme vejce a mícháme jen do spojení. Těsto rozválíme mezi dva pečící papíry, horní sloupneme a pečeme na horkovzduch na 160 °C 25-30 minut.
Necháme vychladnout, nalámeme na menší kusy a takto můžeme uchovávat v uzavřené nádobě několik týdnů.
Těsto
120 g sušenek
20 g másla
Sušenku rozdrobíme ideálně v mixéru a spojíme s 20 g rozpuštěného másla.
Ráfek o průměru 16 cm vystříkneme olejem a po obvodu nalepíme pruh pečícího papíru. Na dno formy namačkáme sušenku s máslem a dobře utlačíme lžící nebo skleničkou.
Smetanový krém
390 g smetanového sýra (např. lučina)
30 g cukru krupice
10 g kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk nebo 1 g mleté vanilky
1,5 g soli
150 g vajec (3 ks) pokojové teploty
215 g bílé čokolády
35 g kakaového másla
220 g smetany 33%
Troubu si předehřejeme na 250°C.
Smetanový sýr smícháme s prosátým moučkovým cukrem pomocí K metli v robotu. Přidáme sůl, vanilku a kukuřičný škrob. Postupně přidáváme vejce pokojové teploty. Čokoládu s kakaovým máslem rozpustíme na vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce a nalejeme ji do směsi. Smetanu si ohřejeme na cca 50 °C a na třikrát přidáme. Hladkou směs nalejeme na sušenkový základ, několikrát s formou bouchneme o linku, abychom se zbavili bublinek a pečeme na 240 °C horkovzduch 22 minut.
Střed cheesecaku bude působit nedopečeně, nebojte se ho i tak z trouby vytáhnout.
Cheesecake necháme lehce vychladnou na lince a poté ho dáme přes noc zatuhnout do lednice.
Správně upečený cheesecake je uvnitř krémový, není stražený, ale ani se neroztéká. Někdy je třeba teplotu a čas pečení upravit na Vaši troubu, nebojte se ale zkoušet, skvělý je prakticky v kterékoli konzistenci 😊