Smetanový cheesecake

Smetanový cheesecake

Průměr 16 cm

Sušenka

235 g hladké mouky

20 g kakaa

100 g moučkového cukru

40 g mandlové mouky

2 g soli

140 g studeného másla

50 g vajec (1 ks)

K-smrti-dobry_400x200

Máslo nakrájíme na kostky a se všemi ingrediencemi kromě vajec promícháme na drobenku (ideálně K metlou v robotu), nakonec přidáme vejce a mícháme jen do spojení. Těsto rozválíme mezi dva pečící papíry, horní sloupneme a pečeme na horkovzduch na 160 °C 25-30 minut.

Necháme vychladnout, nalámeme na menší kusy a takto můžeme uchovávat v uzavřené nádobě několik týdnů.

Těsto

120 g sušenek

20 g másla

Sušenku rozdrobíme ideálně v mixéru a spojíme s 20 g rozpuštěného másla.

Ráfek o průměru 16 cm vystříkneme olejem a po obvodu nalepíme pruh pečícího papíru. Na dno formy namačkáme sušenku s máslem a dobře utlačíme lžící nebo skleničkou.

Smetanový krém

390 g smetanového sýra (např. lučina)

30 g cukru krupice

10 g kukuřičného škrobu

1 vanilkový lusk nebo 1 g mleté vanilky

1,5 g soli

150 g vajec (3 ks) pokojové teploty

215 g bílé čokolády

35 g kakaového másla

220 g smetany 33%

Troubu si předehřejeme na 250°C.

Smetanový sýr smícháme s prosátým moučkovým cukrem pomocí K metli v robotu. Přidáme sůl, vanilku a kukuřičný škrob. Postupně přidáváme vejce pokojové teploty. Čokoládu s kakaovým máslem rozpustíme na vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce a nalejeme ji do směsi. Smetanu si ohřejeme na cca 50 °C a na třikrát přidáme. Hladkou směs nalejeme na sušenkový základ, několikrát s formou bouchneme o linku, abychom se zbavili bublinek a pečeme na 240 °C horkovzduch 22 minut.

Střed cheesecaku bude působit nedopečeně, nebojte se ho i tak z trouby vytáhnout.

Cheesecake necháme lehce vychladnou na lince a poté ho dáme přes noc zatuhnout do lednice.

Správně upečený cheesecake je uvnitř krémový, není stražený, ale ani se neroztéká. Někdy je třeba teplotu a čas pečení upravit na Vaši troubu, nebojte se ale zkoušet, skvělý je prakticky v kterékoli konzistenci 😊

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz