Buchtičky s trhaným vepřovým a holandskou omáčkou
Tenhle recept je fakt snadný, jen je nejlepší ho začít chystat večer den před podáváním (třeba k obědu).
Slané buchtičky
20 g hladké mouky
85 g mléka
17 g žloutky (z jednoho vejce)
200 g hladké mouky
95 g mléka
5 g droždí
4 g soli
25 g másla
40 g sádla
40 g másla
K večeru ohřejeme 20g mouky a 85 g mléka za stálého míchání na 70 °C, necháme vychladit a spolu se zbytek mléka, mouky, žloutky a droždí zaděláme těsto. Po chvilce přidáme sůl a nakonec i 25 g másla. Těsto necháme asi hodinu odpočinout, poté vyválíme kuličky o hmotnosti 10–12 g, namočíme do rozpuštěného másla se sádlem a vyložíme vymazaný pekáček, formu nebo zapékací mísu. Přikryjeme a necháme přes noc kynout v lednici. Druhý den ráno pečeme na 200 °C horkovzduch asi 15 minut, po vytažení z trouby potřeme zbytkem másla se sádlem.
Trhané vepřové
0,6-1 kg vepřové krkovice vcelku
Olej
Sůl
Pepř
Večer před pomažeme krkovici olejem, důkladně ji osolíme a opepříme. Do pekáčku k ní přilijeme asi 1,5 cm vody a dáme zakrytou (buď poklopem nebo alobalem) přes noc do trouby na 100°C. Po přibližně deseti hodinách ráno sundáme víko a další tři hodiny dopékáme. Poté maso vidličkami natrháme na menší kousky.
Holandská omáčka
4 žloutky
1 menší citron (cca 4 lžíce šťávy)
1 lžíce vody
Sůl
Pepř
250 g másla
Žloutky s citronovou šťávou, vodou, solí a pepřem dáme do vyšší nádoby a promixujeme tyčovým mixérem. Máslo mezitím rozpustíme v kastrůlku a když se začne vařit, pomalu ho za stálého mixování přiléváme ke žloutkové směsi. Stačí mixovat jen chvilku, hotová omáčka je krásně světle žlutá. Dosolíme a dopepříme dle chuti.
Kompletace
Do mističky dáme na dno trhané maso, na ně položíme buchtičky a vše zalejeme holandskou omáčkou. Posypeme pažitkou.
Dobrou chuť!