Pistáciové makronky
cca 80-100 skořápek
Pistáciové skořápky
85 g mandlové mouky
60 g pistáciové mouky
145 g krupicového cukru
65 g moučkového cukru
100 g bílků
1 g kyseliny citronové
Bílky smícháme s kyselinou citronovou a necháme deset minut odležet. Poté začneme šlehat na střední rychlost a po vytvoření řídkého sněhu natřikrát přidáme cukr krystal. Mícháme na střední rychlost dalších deset minut. Mezitím si smícháme prosátou pistáciovou mouku, mandlovou mouku a moučkový cukr. Směs přidáme do našlehaného sněhu a stěrkou mícháme do lávové konzistence. Pomocí sáčku s hladkou trubičkou stříkáme na plech skořápky, které necháme cca 30 minut zaschnout (na dotek se nesmí lepit na bříško prstu). Pečeme asi 12 minut na 150 °C na program horkovzduch. Necháme vychladnout, než odlepíme od podložky.
Poznámka: Pistáciovou mouku si můžete vyrobit rychlým rozmixováním pistácií v robotu (doporučuji společně s moučkovým cukrem) nebo koupit přímo jemně namletou na dortisimo.cz.
Pistáciová náplň
200 g bílé čokolády (ideálně kvalitnější peckové)
150 g smetany 33%
70 g pistáciové pasty
30 g glukózy
3 g soli
90 g másla
Smetanu, glukózu a sůl přivedeme pod bod varu a nalejeme na bílou čokoládu s pistáciovou pastou. Promícháme tyčovým mixérem, necháme vychladit asi na 35 °C a přidáme máslo. Opět projedeme tyčákem a necháme na kontakt přikryté folie přes noc v lednici. Druhý den před použitím vyšleháme.
Jahodo-rebarborový gel
160 g rebarbory
160 g čerstvých jahod
60 g vody
140 g cukru krupice
6 g pektinu
2 g kyseliny citronové
1 vanilkový lusk
Rebarbory očistíme, nakrájíme na kousky a společně s jahodami, vyškrábnutou vanilkou i s luskem a vodou dáme vařit. Po změknutím vyndáme lusk, rozmixujeme tyčákem a necháme teplotu klesnou pod 50 °C. Smícháme cukr s pektinem a za stálého míchání nasypeme do ovocného pyré. Vše povaříme, přidáme kyselinu citronovou a opět vaříme asi jednu minutu. Necháme vychladit.
Gel Vám patrně zbyde, ale je chuťově geniální a můžete ho použít jako marmeládu prakticky jakýmkoli způsobem.
Kompletace
Na skořápky nastříkáme sáčkem s hladkou špičkou pistáciový krém a doprostřed užší špičkou vstříkneme ovocný gel. Před podáváním necháme ideálně den až dva proležet v lednici, popř. můžeme zamrazit.