Pistáciové makronky

Pistáciové makronky

cca 80-100 skořápek

Pistáciové skořápky

85 g mandlové mouky

60 g pistáciové mouky

145 g krupicového cukru

65 g moučkového cukru

100 g bílků

1 g kyseliny citronové

Bílky smícháme s kyselinou citronovou a necháme deset minut odležet. Poté začneme šlehat na střední rychlost a po vytvoření řídkého sněhu natřikrát přidáme cukr krystal. Mícháme na střední rychlost dalších deset minut. Mezitím si smícháme prosátou pistáciovou mouku, mandlovou mouku a moučkový cukr. Směs přidáme do našlehaného sněhu a stěrkou mícháme do lávové konzistence. Pomocí sáčku s hladkou trubičkou stříkáme na plech skořápky, které necháme cca 30 minut zaschnout (na dotek se nesmí lepit na bříško prstu). Pečeme asi 12 minut na 150 °C na program horkovzduch. Necháme vychladnout, než odlepíme od podložky.

Poznámka: Pistáciovou mouku si můžete vyrobit rychlým rozmixováním pistácií v robotu (doporučuji společně s moučkovým cukrem) nebo koupit přímo jemně namletou na dortisimo.cz.

Pistáciová náplň

200 g bílé čokolády (ideálně kvalitnější peckové)

150 g smetany 33%

70 g pistáciové pasty

30 g glukózy

3 g soli

90 g másla

Smetanu, glukózu a sůl přivedeme pod bod varu a nalejeme na bílou čokoládu s pistáciovou pastou. Promícháme tyčovým mixérem, necháme vychladit asi na 35 °C a přidáme máslo. Opět projedeme tyčákem a necháme na kontakt přikryté folie přes noc v lednici. Druhý den před použitím vyšleháme.

Jahodo-rebarborový gel

160 g rebarbory

160 g čerstvých jahod

60 g vody

140 g cukru krupice

6 g pektinu

2 g kyseliny citronové

1 vanilkový lusk

Rebarbory očistíme, nakrájíme na kousky a společně s jahodami, vyškrábnutou vanilkou i s luskem a vodou dáme vařit. Po změknutím vyndáme lusk, rozmixujeme tyčákem a necháme teplotu klesnou pod 50 °C. Smícháme cukr s pektinem a za stálého míchání nasypeme do ovocného pyré. Vše povaříme, přidáme kyselinu citronovou a opět vaříme asi jednu minutu. Necháme vychladit.

Gel Vám patrně zbyde, ale je chuťově geniální a můžete ho použít jako marmeládu prakticky jakýmkoli způsobem.

Kompletace

Na skořápky nastříkáme sáčkem s hladkou špičkou pistáciový krém a doprostřed užší špičkou vstříkneme ovocný gel. Před podáváním necháme ideálně den až dva proležet v lednici, popř. můžeme zamrazit.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz