Pavlova roláda
Pavlova plát
200 g bílky
300 g cukr krystal
20 g kukuřičného škrobu
15 g citronové šťávy
Bílky s cukrem, škrobem a citronovou šťávou nahřejeme na vodní páře za stálého míchání na 60 °C. Pokud nemáme teploměr, postačí nám směs promnout mezi prsty, když necítíme krystalky cukru, je hotovo. Následně sníh vyšleháme do pevna a rozetřeme na pečící papír na plech. Pečeme na horní-dolní režim na 150 °C asi 30 minut, dokud se nám na povrchu nevytvoří křupavá vrstva. Plát otočíme na druhý pečící papír a necháme vychladnout.
Skořicový krém
350 g smetana 33%
250 g mascarpone
2 g mleté skořice
Mascarpone se smetanou a skořicí vyšleháme do pevného krému.
Kompletace
Kyselejší džem (borůvkový, višnový, malinový…)
Z plátu sloupneme pečící papír, potřeme skořicovým krémem a nastříkáme v proužcích oblíbený džem. Pomocí spodního pečícího papíru stočíme a necháme před krájením dobře vychladit.
TIP na změnu: Zkuste mascarpone vyměnit za cream cheese jako je Lučina, Palouček nebo žervé.