Mini St. Honoré

Mini St. Honoré

Podklad

250 g listového těsta

Listové těsto rozválíme a vykrájíme kolečka o průměru 8 cm. Vložíme na pečičí podložku do ráfku na tartaletky, překryjeme další podložkou, plechem a zatěžkáme. Takto pečeme na 180 °C, odkryté a obrácené pak dalších 10–15 minut. Na posledních pět minut posypeme kolečka moučkovým cukrem a zapečeme.

Odpalované profiterolky

50 g vody

50 g plnotučného mléka

2 g soli

2 g cukru krupice

50 g másla

58 g hladké mouky

100 g vajec

Mléko, vodu, sůl, cukr a máslo na kostičky ohřejeme do rozpuštění másla, pak přivedeme k varu, stáhneme, vmícháme prosátou mouku, vrátíme na plotýnku a odpalujeme cca 2 minuty. Přendáme do robota, mícháme do poklesu teploty a postupně vmícháme rozšlehaná vejce.

Na silikonovou podložku nastříkáme bochánky o průměru asi 2 cm a dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C. Teplotu ihned stáhneme na 175 °C a pečeme 25–35 minut.

Karamel

40 g glukózy

160 g cukru krystal

 Glukózu s cukrem ohřejeme v rendlíku na karamel. Profiterolky do něj z horní části namočíme a ihned vložíme do kulaté formy na lízátka nebo na pečící papír.

Chiboust krém

200 g mléka

70 g žloutky

15 g kukuřičného škrobu

20 g cukru krystal

4 g plátkové želatiny

110 g cukru krystal

90 g bílků

25 g vody

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Mléko zahřejeme pod bod varu a nalejeme na žloutky rozmíchané s cukrem a škrobem. Vrátíme do hrnce a za stálého míchání provaříme. Přendáme do misky a přidáme vymačkanou želatinu. Směs přikryjeme a necháme v pokojové teplotě.

Z bílků a 20 g cukru šleháme v robotu sníh, mezitím si zbytek cukru s vodou přivedeme na teplotu 118°C. Cukrový rozvar nalejeme za chodu robota do téměř vyšlehaného sněhu a šleháme dále do pevna. Na třikrát přidáme do ještě teplého cukrářského krému.

Po vychladnutí profiterolky ze spodní části naplníme krémem Chiboust.

Smetanový krém

200 g smetana 33%

200 g mascarpone

Vanilkový lusk

20 g cukr moučka

Mascarpone, smetanu, vanilku a cukr vyšleháme do pevného krému.

Na placičku z listového těsta přilepíme karamelem z boku čtyři profiterolky, mezery mezi nimi vyplníme pomocí st. Honore špičky smetanovým krémem. Dovnitř nastříkáme zbylý chiboust krém, na který opět naneseme smetanový krém. Navrch položíme pátou profiterolku.

 

 

 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz