Maracujový vaječňák s vanilkou
200 g maracujového pyré
300 g smetany 33%
30 g krupicového cukru
70 g žloutků
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
1 vanilkový lusk nebo mletá vanilka
200 g tmavého rumu
Vše kromě rumu smícháme v hrnci. Semínka vyškrábneme z vanilkového lusku, a i s ním přidáme do směsi, kterou za stálého míchání pomalu přivedeme k teplotě 85 °C (směs začne houstnout). Poté přelejeme do misky a necháme vychladit, následně přidáme rum (dle Vaší chuti).
A zde několik tipů na další lahodné vaječníkové příchutě, stačí vždy zaměnit v receptu maracujové pyré a vanilku.
Švestky se skořicí
200 g švestkového pyré (popř. rozvařených a přeceděných švestek) + jedna skořice celá
Třešně s hřebíčkem
250 g třešňové pyré + 5 ks hřebíčku (odeberte ještě 50 g smetany)
Malina s pepřem
200 g malinové pyré + 10 kuliček růžového pepře
Pistácie s tonkou
200 g mléka + 50 g pistáciové pasty + nastrouhaná ¼ tonka fazole
Perníková klasika
200 g mléka + perníkové koření celé (hřebíček, skořice, badyán, kardamon, muškátový oříšek a nové koření)