Makové loupáky
375 g hladké mouky
65 g cukru krupice
45 g sádla
5 g soli
21 g čerstvého droždí
20 g vajec
170 g mléka
Vejce na potření
Celý mák
Všechny ingredience kromě sádla a soli smícháme dohromady, po třech minutách hnětení přidáme sůl a po dalších třech i sádlo.
Těsto hněteme dalších deset minut na střední rychlost, poté ho zakoulíme a na pomoučené ploše necháme pod utěrkou nebo folií nakynout. Následně bochánek rozválíme na placku, rozkrájíme na 8 nebo 12 kusů a zarolujeme jako rohlík, kdy špičku trojúhelníčku mírně popotahujeme, aby nám vzniklo více záhybů. Na plech položíme špičkou dolů (aby se nám při pečení nerozmotal) a necháme opět nakynout.
Potřeme vejcem s trochou mléka a solí, posypeme mákem a pečeme na 160 °C horkovzduch 15-20 minut dozlatova.