Makové loupáky

Makové loupáky

375 g hladké mouky

65 g cukru krupice

45 g sádla

5 g soli

21 g čerstvého droždí

20 g vajec 

170 g mléka

Vejce na potření

Celý mák

 K-smrti-dobry_400x200

Všechny ingredience kromě sádla a soli smícháme dohromady, po třech minutách hnětení přidáme sůl a po dalších třech i sádlo.

Těsto hněteme dalších deset minut na střední rychlost, poté ho zakoulíme a na pomoučené ploše necháme pod utěrkou nebo folií nakynout. Následně bochánek rozválíme na placku, rozkrájíme na 8 nebo 12 kusů a zarolujeme jako rohlík, kdy špičku trojúhelníčku mírně popotahujeme, aby nám vzniklo více záhybů. Na plech položíme špičkou dolů (aby se nám při pečení nerozmotal) a necháme opět nakynout.

Potřeme vejcem s trochou mléka a solí, posypeme mákem a pečeme na 160 °C horkovzduch 15-20 minut dozlatova.

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz