Likérová špička do skla

Likérová špička do skla

Začněte den před přípravou čoko Chantilly. Můžete si dopředu připravit i piškotky a vaječňák. Druhý den už jen uděláte čokokrém, vyšleháte Chantilly a můžete kompletovat.

Pokud preferujete klasický vaječňák, stačí místo karamelizovaného salka použít klasické. Likér vám určitě zbyde, ale to je záměr 😉

 Karamelový likér

50 g žloutky (ze 3 vajec)

170 g smetana 31-33%

120 g mléka

200 g karamelizovaného salka

1 ks vanilkový lusk

100 g rum

Všechny suroviny kromě rumu zahřejeme za stálého míchání na 84 °C, poté přidáme rum a necháme vychladit.

Piškotky

150 g vejce (3 ks)

115 g cukru krupice

115 g hladká mouka

Špetka soli

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny (10-15 minut) a poté metličkou vmícháme prosátou mouku se solí. Směs přendáme do zdobícího pytlíku s hladkou špičkou a stříkáme piškotky o velikosti 4-5 cm. Lehce posypeme moučkovým cukrem a pečeme na 170 °C 10-15 minut.

Čokokrém

200 g čokolády cca 54%

280 smetany 33%

70 g žloutků

100 g cukru krupice

80 g másla

Smetanu zahřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na žloutky s cukrem. Poté vše vrátíme do kastrůlku a zahříváme na 80°C. Horkou směs nalejeme na čokoládu, promícháme a necháme vychladit na 35 °C, poté přidáme máslo a promícháme tyčákem. Směs necháme lehce vychladit, aby se při stříkání ze sáčku neroztékala.

Čoko chantilly

2,4 g plátkové želatiny

100 g smetany 33%

1 g soli

50g čokolády 70%

200 g smetany 33%

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. 100 g smetany se solí ohřejeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu a přidáme plátkovou želatinu. Promixujeme tyčákem, přidáme zbytek studené smetany, zakryjeme a v lednici necháme do druhého dne. Poté vyšleháme.

Kompletace

Do skleničky nastříkejte po obvodu čokokrém, do něj nalijte karamelový likér, přiklopte piškotkou a navrch nastříkejte čoko chantilly krém.

Dobrou chuť!

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz