Krémový dort

Krémový dort

Bez lepku

Žloutkový krém

250 g mléka

50 g žloutků

60 g krupicového cukru

20 g kukuřičného škrobu

125 g másla

1 vanilkový lusk

Mléko s vanilkou zahřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na rozmíchané žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem. Poté vše vrátíme do kastrůlku, přivedeme k varu a provaříme alespoň jednu minutu za stálého intenzivního míchání. Žloutkový krém přelijeme do čisté nádoby, vyjmeme vanilkový lusk, přidáme máslo a tyčovým mixérem důkladně promixujeme. Přikryjeme na kontakt potravinářskou folií a necháme vychladnout v pokojové teplotě. Následně vylijeme krém do ráfku o průměru 18 cm, uhladíme a dáme zamrazit.

   K-smrti-dobry_400x200

Jahodová marmeláda

200 g jahodového pyré

10 g citronové šťávy

45 g krupicového cukru

6 g pektinu

Pyré s citronovou šťávou zahřejeme na 40 °C a za stálého míchání vsypeme cukr smíchaný s pektinem. Přivedeme k varu a minutu povaříme. Necháme vychladnout přes noc v lednici.

 

Bezlepkový piškot

260 g mandlové mouky

5 vajec

150 g krupicového cukru

85 g másla

2 g soli

8 g prášku do pečiva

20 g kukuřičného škrobu

Oddělíme bílky a žloutky. Smícháme mandlovou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sůl a polovinu cukru. Přidáme žloutky a mícháme těsto do spojení, nakonec postupně přidáváme rozpuštěné máslo.

Vyšleháme si bílky se zbytkem cukru do pevna na třikrát je přidáme do těsta.

Polovinu těsta vylejeme do dortového ráfku o průměru 20-22 cm, na těsto položíme zmrzlé kolečko žloutkového krému, které zalejeme druhou polovinou těsta.

Pečeme na 160 °C 40-45 minut dozlatova. Kraje dortu budou vyšší než střed, což je v pořádku. Dort necháme důkladně vychladnout, poté ho vyjmeme z ráfku.

Kompletace

Do prohlubně ve středu dortu rozetřeme většinu jahodové marmelády. Na tu poklademe čerstvé jahody a dozdobíme zbytkem marmelády.

Dobrou chuť!

 

TIP: Prohlubeň dortu můžeme také vyplnit karamelem nebo čokoládou smíchanou se smetanou v poměru 1:1😉

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz