Krémový dort
Bez lepku
Žloutkový krém
250 g mléka
50 g žloutků
60 g krupicového cukru
20 g kukuřičného škrobu
125 g másla
1 vanilkový lusk
Mléko s vanilkou zahřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na rozmíchané žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem. Poté vše vrátíme do kastrůlku, přivedeme k varu a provaříme alespoň jednu minutu za stálého intenzivního míchání. Žloutkový krém přelijeme do čisté nádoby, vyjmeme vanilkový lusk, přidáme máslo a tyčovým mixérem důkladně promixujeme. Přikryjeme na kontakt potravinářskou folií a necháme vychladnout v pokojové teplotě. Následně vylijeme krém do ráfku o průměru 18 cm, uhladíme a dáme zamrazit.
Jahodová marmeláda
200 g jahodového pyré
10 g citronové šťávy
45 g krupicového cukru
6 g pektinu
Pyré s citronovou šťávou zahřejeme na 40 °C a za stálého míchání vsypeme cukr smíchaný s pektinem. Přivedeme k varu a minutu povaříme. Necháme vychladnout přes noc v lednici.
Bezlepkový piškot
260 g mandlové mouky
5 vajec
150 g krupicového cukru
85 g másla
2 g soli
8 g prášku do pečiva
20 g kukuřičného škrobu
Oddělíme bílky a žloutky. Smícháme mandlovou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sůl a polovinu cukru. Přidáme žloutky a mícháme těsto do spojení, nakonec postupně přidáváme rozpuštěné máslo.
Vyšleháme si bílky se zbytkem cukru do pevna na třikrát je přidáme do těsta.
Polovinu těsta vylejeme do dortového ráfku o průměru 20-22 cm, na těsto položíme zmrzlé kolečko žloutkového krému, které zalejeme druhou polovinou těsta.
Pečeme na 160 °C 40-45 minut dozlatova. Kraje dortu budou vyšší než střed, což je v pořádku. Dort necháme důkladně vychladnout, poté ho vyjmeme z ráfku.
Kompletace
Do prohlubně ve středu dortu rozetřeme většinu jahodové marmelády. Na tu poklademe čerstvé jahody a dozdobíme zbytkem marmelády.
Dobrou chuť!
TIP: Prohlubeň dortu můžeme také vyplnit karamelem nebo čokoládou smíchanou se smetanou v poměru 1:1😉