Fraiser dortíky
Čokoládový korpus
50 g vejce (1 ks)
17 g žloutků (1 ks)
35 g cukru krupice
8 g hladké mouky
8 g kakaa
8 g kukuřičného škrobu
Špetka soli
15 g másla
Vejce a žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (10-15 minut) a poté metličkou vmícháme prosátou mouku s kakaem, škrobem a solí. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Směs rozetřeme na velikost cca 20 x 20 cm a pečeme na 210 °C asi 10 minut. Po vychladnutí vykrájíme kolečka asi o 1 cm menší, než je průměr silikonové formy.
Vanilková pěna
300 g smetany
150 g bílé čokolády
2 plátky želatina
1 vanilkový lusk
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Čokoládu se 100 g smetany a s vanilkou zahřejeme na 50 °C a přidáme želatinu. Necháme vychladit na 35 °C, poté natřikrát přidáme 200 g vyšlehané smetany.
Neutrální glaze
75 g cukru krupice
150 g vody
60 g dextrózy
30 g glukózy
20 g cukru krupice
5 g pektinu
1 g kyseliny citronové
Vodu, cukr, dextrózu a glukózu ohřejeme na 40 °C, přidáme pektin smíchaný s 20 g cukru a přivedeme k varu. Přidáme kyselinu citronovou a vaříme na 103 °C. Necháme vychladit na teplotu 45-50 °C. Můžeme uchovávat v lednici a používat po nahřátí opakovaně.
Kompletace
Jahody
Opražený kokos
Silikonové formičky vyložíme půlkami jahod a zalejeme vanilkovou pěnou pod okraj. Uzavřeme kolečkem čokoládového piškotu. Zahladíme a necháme přes noc v mrazáku. Zmrzlé dortíky poléváme neutrálním glazé, poté napíchneme na špejli a spodní část obalíme opečeným kokosem. Necháme v lednici povolit.
PS: Pokud nemáte suroviny na neutrální glazé, můžete polít dortíky bílou čokoládou nebo je jen nechat po vyjmutí z forem povolit a posypat kokosem.
Dobrou chuť!