Fraiser dortíky

Fraiser dortíky

Čokoládový korpus

50 g vejce (1 ks)

17 g žloutků (1 ks)

35 g cukru krupice

8 g hladké mouky

8 g kakaa

8 g kukuřičného škrobu

Špetka soli

15 g másla

Vejce a žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (10-15 minut) a poté metličkou vmícháme prosátou mouku s kakaem, škrobem a solí. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Směs rozetřeme na velikost cca 20 x 20 cm a pečeme na 210 °C asi 10 minut. Po vychladnutí vykrájíme kolečka asi o 1 cm menší, než je průměr silikonové formy.

Vanilková pěna

300 g smetany

150 g bílé čokolády

2 plátky želatina

1 vanilkový lusk

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Čokoládu se 100 g smetany a s vanilkou zahřejeme na 50 °C a přidáme želatinu. Necháme vychladit na 35 °C, poté natřikrát přidáme 200 g vyšlehané smetany.

Neutrální glaze

75 g cukru krupice

150 g vody

60 g dextrózy

30 g glukózy

20 g cukru krupice

5 g pektinu

1 g kyseliny citronové

Vodu, cukr, dextrózu a glukózu ohřejeme na 40 °C, přidáme pektin smíchaný s 20 g cukru a přivedeme k varu. Přidáme kyselinu citronovou a vaříme na 103 °C. Necháme vychladit na teplotu 45-50 °C. Můžeme uchovávat v lednici a používat po nahřátí opakovaně.

Kompletace

Jahody

Opražený kokos

Silikonové formičky vyložíme půlkami jahod a zalejeme vanilkovou pěnou pod okraj. Uzavřeme kolečkem čokoládového piškotu. Zahladíme a necháme přes noc v mrazáku. Zmrzlé dortíky poléváme neutrálním glazé, poté napíchneme na špejli a spodní část obalíme opečeným kokosem. Necháme v lednici povolit.

PS: Pokud nemáte suroviny na neutrální glazé, můžete polít dortíky bílou čokoládou nebo je jen nechat po vyjmutí z forem povolit a posypat kokosem.

Dobrou chuť!

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz