Dortíky Swiss Tiki

Dortíky Swiss Tiki

Sušenky

50 g špaldové mouky

130 g hladké mouky

20 g kukuřičného škrobu

80 g moučkového cukru

30 g pistáciové mouky

2 g soli

110 g másla

40 g vajec

Smícháme všechny mouku, škrob, moučkový cukr, sůl a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme vejce. Rozválíme. Necháme důkladně vychladit a vykrájíme sušenky. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.

 Meruňkovo-limetkový gel

140 g meruňkového sirupu z kompotu

30 g limetkové šťávy

40 g cukru krupice

4 g pektinu

2 plátky želatiny

40 g rumu

Kůra z limetky

100 g kompotovaných meruněk

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smícháme cukr s pektinem a přidáme k sirupu s limetkovou šťávou ohřátému na 40 °C. Vše povaříme a přidáme nakrájené meruňky. Nakonec přidáme rum a limetkovou kůru. Necháme vychladit.

Ananasová pěna

155 g ananasového pyré

115 g bílé čokolády Callebaut

50 g ghí

1 vanilkový lusk

5,5 plátku želatina

15 g cukru krupice

90 g bílků

435 g smetany 33%

20 ml meruňkovice

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Pyré, ghí a vanilku zahřejeme a nalejeme na čokoládu, zároveň přidáme želatinu. Bílky vyšleháme s cukrem a spojíme s vyšlehanou smetanou. Obě směsi spojíme a naplníme silikonové formy. Dáme zatuhnout do mrazáku.

Oflambované meruňky

30 g másla

30 g cukru krupice

Půlky meruněk

20 ml meruňkovice

Na pánvičce zahřejeme máslo s cukrem, na kterém opečeme meruňky. Zalejeme meruňkovicí a necháme vychladit.

KOMPLETACE:

Zatuhlou pěnu postavíme na upečené sušenky, naplníme meruňkovým gelem a ozdobíme oflambovanou meruňkou, koktejlovou třešinkou a limetkou.

Pokud nemáte vhodné silikonové formy, můžete dezert připravit i do skleničky v pořadí (od spodu) gel, pěna, meruňky a rozdrobené sušenky.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz