Dortíky Swiss Tiki
Sušenky
50 g špaldové mouky
130 g hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
80 g moučkového cukru
30 g pistáciové mouky
2 g soli
110 g másla
40 g vajec
Smícháme všechny mouku, škrob, moučkový cukr, sůl a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme vejce. Rozválíme. Necháme důkladně vychladit a vykrájíme sušenky. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.
Meruňkovo-limetkový gel
140 g meruňkového sirupu z kompotu
30 g limetkové šťávy
40 g cukru krupice
4 g pektinu
2 plátky želatiny
40 g rumu
Kůra z limetky
100 g kompotovaných meruněk
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smícháme cukr s pektinem a přidáme k sirupu s limetkovou šťávou ohřátému na 40 °C. Vše povaříme a přidáme nakrájené meruňky. Nakonec přidáme rum a limetkovou kůru. Necháme vychladit.
Ananasová pěna
155 g ananasového pyré
115 g bílé čokolády Callebaut
50 g ghí
1 vanilkový lusk
5,5 plátku želatina
15 g cukru krupice
90 g bílků
435 g smetany 33%
20 ml meruňkovice
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Pyré, ghí a vanilku zahřejeme a nalejeme na čokoládu, zároveň přidáme želatinu. Bílky vyšleháme s cukrem a spojíme s vyšlehanou smetanou. Obě směsi spojíme a naplníme silikonové formy. Dáme zatuhnout do mrazáku.
Oflambované meruňky
30 g másla
30 g cukru krupice
Půlky meruněk
20 ml meruňkovice
Na pánvičce zahřejeme máslo s cukrem, na kterém opečeme meruňky. Zalejeme meruňkovicí a necháme vychladit.
KOMPLETACE:
Zatuhlou pěnu postavíme na upečené sušenky, naplníme meruňkovým gelem a ozdobíme oflambovanou meruňkou, koktejlovou třešinkou a limetkou.
Pokud nemáte vhodné silikonové formy, můžete dezert připravit i do skleničky v pořadí (od spodu) gel, pěna, meruňky a rozdrobené sušenky.