Dortíky čokoládové puky

Dortíky čokoládové puky

Čokoládový korpus

50 g vejce (1 ks)

17 g žloutků (1 ks)

35 g cukru krupice

8 g hladké mouky

8 g kakaa

8 g kukuřičného škrobu

Špetka soli

15 g másla

Vejce a žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (10-15 minut) a poté metličkou vmícháme prosátou mouku s kakaem, škrobem a solí. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Směs rozetřeme na velikost cca 20 x 20 cm a pečeme na 210 °C asi 10 minut. Po vychladnutí vykrájíme kolečka asi o 1 cm menší, než je průměr silikonové formy.

Arašídový krém

80 smetany 33%

30 g mléka

40 g arašídového másla

45 g žloutků

20 g cukru krupice

40 g másla

3,2 g plátkové želatiny

1 g soli

 Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu s mlékem a solí zahřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na žloutky s cukrem. Poté vše vrátíme do kastrůlku a zahříváme na 84°C. Přidáme želatinu, máslo a arašídové máslo. Promícháme tyčákem. Směs nalejeme do malých silikonových formiček a dáme zamrazit,

Vanilková pěna

3,2 g plátkové želatiny

80 g mléka

17 g žloutků

200 g mléčné čokolády

160 g smetany 33%

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Mléko ohřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na žloutky. Poté vše vrátíme do kastrůlku a zahříváme na 84°C. Nalejeme na čokoládu a přidáme plátkovou želatinu. Promixujeme tyčákem, a při teplotě pod 35 °C přidáme nadvakrát vyšlehanou smetanu.

Kompletace

250 g černé čokoládové polevy

50 g rostlinného oleje

Silikonové formičky naplníme do poloviny čokoládovým krémem, do něj zamáčkneme zmrzlý arašídový vklad, opět zakryjeme čokokrémem a nakonec uzavřeme kolečkem piškotu. Zahladíme a necháme přes noc v mrazáku.

Druhý den rozpustíme čokoládovou polevy, pokud je příliš hustá, přidáme 10-20 % rostlinného oleje a zalejeme dortíky. Necháme v lednici povolit.

Dobrou chuť!

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz