Dortíky čokoládové puky
Čokoládový korpus
50 g vejce (1 ks)
17 g žloutků (1 ks)
35 g cukru krupice
8 g hladké mouky
8 g kakaa
8 g kukuřičného škrobu
Špetka soli
15 g másla
Vejce a žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (10-15 minut) a poté metličkou vmícháme prosátou mouku s kakaem, škrobem a solí. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Směs rozetřeme na velikost cca 20 x 20 cm a pečeme na 210 °C asi 10 minut. Po vychladnutí vykrájíme kolečka asi o 1 cm menší, než je průměr silikonové formy.
Arašídový krém
80 smetany 33%
30 g mléka
40 g arašídového másla
45 g žloutků
20 g cukru krupice
40 g másla
3,2 g plátkové želatiny
1 g soli
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu s mlékem a solí zahřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na žloutky s cukrem. Poté vše vrátíme do kastrůlku a zahříváme na 84°C. Přidáme želatinu, máslo a arašídové máslo. Promícháme tyčákem. Směs nalejeme do malých silikonových formiček a dáme zamrazit,
Vanilková pěna
3,2 g plátkové želatiny
80 g mléka
17 g žloutků
200 g mléčné čokolády
160 g smetany 33%
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Mléko ohřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na žloutky. Poté vše vrátíme do kastrůlku a zahříváme na 84°C. Nalejeme na čokoládu a přidáme plátkovou želatinu. Promixujeme tyčákem, a při teplotě pod 35 °C přidáme nadvakrát vyšlehanou smetanu.
Kompletace
250 g černé čokoládové polevy
50 g rostlinného oleje
Silikonové formičky naplníme do poloviny čokoládovým krémem, do něj zamáčkneme zmrzlý arašídový vklad, opět zakryjeme čokokrémem a nakonec uzavřeme kolečkem piškotu. Zahladíme a necháme přes noc v mrazáku.
Druhý den rozpustíme čokoládovou polevy, pokud je příliš hustá, přidáme 10-20 % rostlinného oleje a zalejeme dortíky. Necháme v lednici povolit.
Dobrou chuť!