Čokoládový fondant
Čokovklad (na 12 ks)
65 g smetany 33%
5 g medu
5 g glukózy
Špetka soli
50 g tmavé čokolády kolem 54%
Smetanu, med, glukózu a sůl přivedeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu. Promícháme tyčovým mixérem a ganáž nalijeme buď do silikonových formiček o velikosti cca 2,5-3 cm ve všech směrech (ideální jsou třeba ty na čokopralinky) nebo do obdélníkového ráfku, misky nebo pekáčku (vystlané pečícím papírem) o velikosti přibližně 9x12 cm. Necháme přes noc v mrazáku.
Čokotěsto
150 g vejce (3 ks)
100 g cukru krupice
100 g čokolády 70%
90 g másla
35 g hladké mouky
5 g kakaa
Špetka soli
Špetka skořice
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu přiléváme za chodu šlehače rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec metličkou vmícháme prosátou směs mouky,kakaa, soli a skořice. Směs přendáme do zdobícího pytlíku a ustřihneme špičku.
Smetanový krém
100 g Creme fraiche (popř. přes noc vykapané zakysané smetany)
150 g smetany 33%
15 g moučkového cukru
Creme fraiche, smetanu a cukr vyšleháme do pevného krému.
Kompletace
Máslo na vymazání formiček
Do šesti máslem vymazaných mističek na fondant popř. na creme brule nalejeme asi 40 g směsi, do které lehce zamáčkneme zmrzlý čokoládový vklad. Zalejeme dalšími asi 30 g směsi a takto dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme asi 9-12 minut, po vytažení z trouby necháme chvilku vychladnout, poté vyklopíme na talířek, ozdobíme smetanovým krémem (nebo zmrzlinou) a čerstvým ovocem.