Čokoládový fondant

Čokoládový fondant

Čokovklad (na 12 ks)

65 g smetany 33%

5 g medu

5 g glukózy

Špetka soli

50 g tmavé čokolády kolem 54%

Smetanu, med, glukózu a sůl přivedeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu. Promícháme tyčovým mixérem a ganáž nalijeme buď do silikonových formiček o velikosti cca 2,5-3 cm ve všech směrech (ideální jsou třeba ty na čokopralinky) nebo do obdélníkového ráfku, misky nebo pekáčku (vystlané pečícím papírem) o velikosti přibližně 9x12 cm. Necháme přes noc v mrazáku.

Čokotěsto

150 g vejce (3 ks)

100 g cukru krupice

100 g čokolády 70%

90 g másla

35 g hladké mouky

5 g kakaa

Špetka soli

Špetka skořice

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu přiléváme za chodu šlehače rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec metličkou vmícháme prosátou směs mouky,kakaa, soli a skořice. Směs přendáme do zdobícího pytlíku a ustřihneme špičku.

Smetanový krém

100 g Creme fraiche (popř. přes noc vykapané zakysané smetany)

150 g smetany 33%

15 g moučkového cukru

Creme fraiche, smetanu a cukr vyšleháme do pevného krému.

Kompletace

Máslo na vymazání formiček

Do šesti máslem vymazaných mističek na fondant popř. na creme brule nalejeme asi 40 g směsi, do které lehce zamáčkneme zmrzlý čokoládový vklad. Zalejeme dalšími asi 30 g směsi a takto dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme asi 9-12 minut, po vytažení z trouby necháme chvilku vychladnout, poté vyklopíme na talířek, ozdobíme smetanovým krémem (nebo zmrzlinou) a čerstvým ovocem.

 

 

 

 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz