Čokoládové tartaletky s karamelem

Čokoládové tartaletky s karamelem

Těsto

205 g hladké mouky

110 g másla

65 g moučkového cukru

1 g soli

30 g vajec

Smícháme mouku, moučkový cukr, sůl a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme vejce, jen, než se těsto spojí. Rozválíme na výšku 2-3 mm. Necháme důkladně vychladit a vykrájíme proužky, které vložíme jako okraje do ráfků na tartaletky. Zamrazíme. Poté s formičkami i se zmraženými okraji vykrájíme dna tartaletek. Propícháme dno a necháme opět zamrazit. Pečeme na 180 °C 15-20 minut.

Karamel

85 g cukr krupice

35 g glukóza

100 g smetana 33%

50 g máslo

2 g soli

Cukr, glukózu a sůl necháme zkaramelizovat, přidáme máslo, zamícháme a zalejeme horkou smetanou. Vaříme a mícháme do spojení. Poté nalejeme v tenké vrstvě na dno tartaletek. Necháme vychladit.

Čokokrém

110 g čokolády 70%

100 g smetany 33%

40 g mléka

20 g žloutků

1 plátek želatiny

100 g vyšlehané smetany 33%

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu s mlékem přivedeme k varu a nalejeme pomalu za stálého míchání na žloutky. Vrátíme na plotýnku a ohříváme na 84 °C. Přelejeme do misky, přidáme želatinu a čokoládu. Promixujeme tyčovým mixérem. Po vychlazení na 35 °C na dvakrát vmícháme ušlehanou smetanu a nalejeme do tartaletek na karamel.

Karamelový krém

150 g mléka

1 g soli

70 g žloutků

70 g cukru krupice

1 plátek želatiny (1,6 g)

70 g másla

120 g mascarpone

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Mléko se solí zahřejeme pod bod varu. V druhém hrnci necháme zkaramelizovat cukr a postupně ho zalejeme mlékem. Povaříme a nalejeme na žloutky. Vrátíme do hrnce a za stálého míchání zahřejeme na 84°C. Přelejeme do misky, přidáme želatinu, poté máslo a mascarpone. Promixujeme tyčovým mixérem a nalejeme do silikonových formiček. Po zamrazení pokládáme na zatuhlý čokoládový krém.

Dozdobíme zbylých karamelem.

 

 

 

 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz