Citronové věnečky

Citronové věnečky

Cca 16 ks

Odpalované těsto

110 g vody

130 g plnotučného mléka

4 g soli

4 g cukru krupice

115 g másla

135 g hladké mouky

220 g vajec

Moučkový cukr

Mléko, vodu, sůl, cukr a máslo na kostičky ohřejeme do rozpuštění másla, pak přivedeme k varu, stáhneme, vmícháme prosátou mouku, vrátíme na plotýnku a odpalujeme cca 2 minuty. Přendáme do robota, mícháme do poklesu teploty a postupně vmícháme rozšlehaná vejce. Řezanou špičkou stříkáme na pečící podlořku věnečky podle cukrového kruhu, který jsme si na podložku naznačili pomocí vykrajovátka. Poprášíme moučkovým cukrem

Dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C. Teplotu ihned stáhneme na 180 °C a pečeme cca 25-30 minut.

Vanilkový krém

75 g mléka

270 g smetany 33%

vanilkový lusk

30 g kukuřičného škrobu

100 g žloutků

70 g cukru krupice

75 g másla

200 g mascarpone

Špetka soli

Mléko se smetanou, solí a vanilkou zahřejeme pod bod varu a nalejeme na žloutky s cukrem a škrobem. Vrátíme do hrnce a za stálého míchání provaříme. Přelejeme do misky, zakryjeme na kontakt potravinářskou folii a po vychlazení na 35 °C zapracujeme tyčákem máslo a mascarpone. Necháme v lednici do druhého dne, poté vyšleháme.

Lemon curd

52 g čerstvé limetkové šťávy

30 g cukru

52 g žloutků (3 ks)

Citronová kůra

45 g másla

Citronovou šťávu, cukr a žloutky zahříváme na vodní lázni do zhoustnutí, poté přidáme kůru a necháme teplotu klesnout na cca 45 °C. Zašleháme tyčákem máslo.

Kompletace

200 g moučkového cukru

40 g citronové šťávy

Vychlazené věnečky podélně rozkrojíme, pomocí sáčku naplníme citronovým krémem a pomocí řezané špičky i vanilkovým krémem. Horní část namočíme do cukrové polevy, kterou jsme si vytvořili smícháním cukru a citronové šťávy a přiklopíme.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz