Borůvkové koláče
Těsto můžete připravit večer před a nechat přes noc kynout v lednici nebo klasicky v den pečení. Rozdíl je v množství droždí, a tedy i trvanlivosti – přes noc kynuté vám vydrží déle vláčné 😊
Na 18 koláčů
Kynuté těsto
375 g hladké mouky
90 g mléka
60 g cukru krupice
150 g vajec (3 ks)
22 g droždí (10 g pokud necháte kynout přes noc v lednici)
6 g soli
150 g másla
15 g rumu
Do mísy dáme mléko, vejce, mouku, cukr a droždí a mícháme cca 3 minuty, poté přidáme sůl a postupně přidáváme na kostky nakrájené měkké máslo. Hněteme dalších asi 10 minut, dokud těsto nepřestane lepit na stěny mísy. Těsto necháme vykynout do dvojnásobného objemu (přes noc v lednici nebo cca hodinu v pokojové teplotě).
Tvarohová náplň
500 g tvarohu tučného v alobalu
35 g žloutků (2 ks)
100 g moučkového cukru
20 g rumu
Kůra z jednoho citronu
Všechny suroviny vymícháme dohladka.
Drobenka
75 g másla
75 g třtinového cukru
120 g polohrubé mouky
1 g skořice
Špetka soli
Všechny suroviny promícháme K metlou nebo v ruce do drobenky.
Kompletace
1 vejce
200 g borůvek
50 g másla
10 g rumu
Moučkový cukr
Vyválíme kuličky o hmotnosti 40–45 g, které necháme vykynout, poté do nich skleničkou (kterou jsme nejprve ponořili do mouky) vytlačíme důlek, okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a plníme tvarohem, borůvkami a sypeme drobenkou. Pečeme na 180 °C na horkovzduch asi 20 minut, poté ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem s rumem. Můžeme posypat moučkovým cukrem.