Borůvkové koláče

Borůvkové koláče

Těsto můžete připravit večer před a nechat přes noc kynout v lednici nebo klasicky v den pečení. Rozdíl je v množství droždí, a tedy i trvanlivosti – přes noc kynuté vám vydrží déle vláčné 😊

Na 18 koláčů

Kynuté těsto

375 g hladké mouky

90 g mléka

60 g cukru krupice

150 g vajec (3 ks)

22 g droždí (10 g pokud necháte kynout přes noc v lednici)

6 g soli

150 g másla

15 g rumu

Do mísy dáme mléko, vejce, mouku, cukr a droždí a mícháme cca 3 minuty, poté přidáme sůl a postupně přidáváme na kostky nakrájené měkké máslo. Hněteme dalších asi 10 minut, dokud těsto nepřestane lepit na stěny mísy. Těsto necháme vykynout do dvojnásobného objemu (přes noc v lednici nebo cca hodinu v pokojové teplotě).

Tvarohová náplň

500 g tvarohu tučného v alobalu

35 g žloutků (2 ks)

100 g moučkového cukru

20 g rumu

Kůra z jednoho citronu

Všechny suroviny vymícháme dohladka.

Drobenka

75 g másla

75 g třtinového cukru

120 g polohrubé mouky

1 g skořice

Špetka soli

Všechny suroviny promícháme K metlou nebo v ruce do drobenky.

Kompletace

1 vejce

200 g borůvek

50 g másla

10 g rumu

Moučkový cukr

Vyválíme kuličky o hmotnosti 40–45 g, které necháme vykynout, poté do nich skleničkou (kterou jsme nejprve ponořili do mouky) vytlačíme důlek, okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a plníme tvarohem, borůvkami a sypeme drobenkou. Pečeme na 180 °C na horkovzduch asi 20 minut, poté ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem s rumem. Můžeme posypat moučkovým cukrem.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz