Bebe buchta
Recept je na velikost ráfku 20x30 cm, pokud budete dělat na plech 30x40, jednoduše zdvojnásobte množství
Piškot
2 vejce
60 g cukru krupice
70 g hladké mouky
Citronová kůra z 1 citronu
Špetka soli
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny (10-15 minut) a poté metličkou vmícháme prosátou mouku s citronovou kůrou a se solí. Směs nalejeme do ráfku a pečeme na 220 °C 8-10 minut. Necháme vychladnout.
Po vychladnutí do stejného čistého, olejem vystříknutého ráfku po obvodu vložíme folii nebo pečící papír a vrátíme piškot.
Žloutkový krém
3,2 g plátkové želatiny
300 smetany 33%
70 g žloutků
100 g cukru krupice
375 g mascarpone
1 vanilkový lusk
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu zahřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na žloutky s cukrem. Poté vše vrátíme do kastrůlku a zahříváme na 80°C. Do směsi přidáme želatinu, poté přidáme mascarpone, promícháme tyčákem a nalejeme na piškot. Necháme zatuhnout v lednici.
Sušenky
150 g hladké mouky
115 g másla
60 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky (popř. rozemletých jiných ořechů)
1 g soli
40 g žloutků
Smícháme mouku, moučkový cukr, ořechovou mouku, sůl a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme žloutky. Rozválíme, necháme vychladit a rádýlkem rozkrájíme na libovolně velké sušenky. Neoddělujeme! Znovu vychladíme a pečeme na 180 °C asi 20 minut. Teprve poté sušenky nalámeme a naskládáme na vychladlý krém.
Čokoládová poleva
120 g tmavá čokoláda
90 g smetany
40 g másla
Smetanu ohřejeme, nalejeme na čokoládu a promícháme. Nakonec přidáme máslo. Důkladně promícháme, popř. projedeme tyčákem a nalejeme na sušenky.
Kompletace
Po vychlazení krájíme řezy teplým nožem a po každém řezu nůž důkladně očistíme.