Na zítra, Strana 2

FIT džem Jahodový cheesecake

FIT džem Jahodový cheesecake

Konečně mám pro Vás dlouho slibovaný džem se sníženým obsahem cukru. Sladkost tisíckrát vynahradí kromě samotných jahod i chuť a vůně hnědého másla, vanilka a citrónu.

200 g másla

100 g bílého rumu

1 500 g jahod

1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 

1 Vanilkový lusk

30 g citronové šťávy

15 g Kyseliny citronové

Máslo vaříme na plotýnce do hnědé oříškové barvy i vůně, poté k němu přidáme rum a necháme pod pokličkou louhovat několik hodin. Následně směs přendáme do uzavíratelného sáčku nebo plastové nádoby a necháme přes noc v mrazáku. Druhý den ještě zmrzlou směs přecedíme přes plátýnko, čímž získáme chuťově jedinečný extrakt z hnědého másla. Do většího kastrolu dáme pokrájené jahody, vanilková semínka i prázdný lusk, citronovou šťávu a jedno balení Želírovacího cukru Super.

Poté přidáme i extrakt z hnědého másla, vše přivedeme k varu a vaříme asi deset minut. Nakonec přidáme kyselinu citronovou, povaříme, rozmačkáme, popř. rozmixujeme, a ještě teplé nalejeme do zavařovacích sklenic, které po uzavření otočíme víčkem dolů.

Dokonalý fit džem s nízkým obsahem cukru a nezaměnitelnou chutí máte na světě!

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant

Čokovklad (na 12 ks)

65 g smetany 33%

5 g medu

5 g glukózy

Špetka soli

50 g tmavé čokolády kolem 54%

Smetanu, med, glukózu a sůl přivedeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu. Promícháme tyčovým mixérem a ganáž nalijeme buď do silikonových formiček o velikosti cca 2,5-3 cm ve všech směrech (ideální jsou třeba ty na čokopralinky) nebo do obdélníkového ráfku, misky nebo pekáčku (vystlané pečícím papírem) o velikosti přibližně 9x12 cm. Necháme přes noc v mrazáku.

Čokotěsto

150 g vejce (3 ks)

100 g cukru krupice

100 g čokolády 70%

90 g másla

35 g hladké mouky

5 g kakaa

Špetka soli

Špetka skořice

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu přiléváme za chodu šlehače rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec metličkou vmícháme prosátou směs mouky,kakaa, soli a skořice. Směs přendáme do zdobícího pytlíku a ustřihneme špičku.

Smetanový krém

100 g Creme fraiche (popř. přes noc vykapané zakysané smetany)

150 g smetany 33%

15 g moučkového cukru

Creme fraiche, smetanu a cukr vyšleháme do pevného krému.

Kompletace

Máslo na vymazání formiček

Do šesti máslem vymazaných mističek na fondant popř. na creme brule nalejeme asi 40 g směsi, do které lehce zamáčkneme zmrzlý čokoládový vklad. Zalejeme dalšími asi 30 g směsi a takto dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme asi 9-12 minut, po vytažení z trouby necháme chvilku vychladnout, poté vyklopíme na talířek, ozdobíme smetanovým krémem (nebo zmrzlinou) a čerstvým ovocem.

 

 

 

 
Čokoládové tartaletky s karamelem

Čokoládové tartaletky s karamelem

Těsto

205 g hladké mouky

110 g másla

65 g moučkového cukru

1 g soli

30 g vajec

Smícháme mouku, moučkový cukr, sůl a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme vejce, jen, než se těsto spojí. Rozválíme na výšku 2-3 mm. Necháme důkladně vychladit a vykrájíme proužky, které vložíme jako okraje do ráfků na tartaletky. Zamrazíme. Poté s formičkami i se zmraženými okraji vykrájíme dna tartaletek. Propícháme dno a necháme opět zamrazit. Pečeme na 180 °C 15-20 minut.

Karamel

85 g cukr krupice

35 g glukóza

100 g smetana 33%

50 g máslo

2 g soli

Cukr, glukózu a sůl necháme zkaramelizovat, přidáme máslo, zamícháme a zalejeme horkou smetanou. Vaříme a mícháme do spojení. Poté nalejeme v tenké vrstvě na dno tartaletek. Necháme vychladit.

Čokokrém

110 g čokolády 70%

100 g smetany 33%

40 g mléka

20 g žloutků

1 plátek želatiny

100 g vyšlehané smetany 33%

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu s mlékem přivedeme k varu a nalejeme pomalu za stálého míchání na žloutky. Vrátíme na plotýnku a ohříváme na 84 °C. Přelejeme do misky, přidáme želatinu a čokoládu. Promixujeme tyčovým mixérem. Po vychlazení na 35 °C na dvakrát vmícháme ušlehanou smetanu a nalejeme do tartaletek na karamel.

Karamelový krém

150 g mléka

1 g soli

70 g žloutků

70 g cukru krupice

1 plátek želatiny (1,6 g)

70 g másla

120 g mascarpone

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Mléko se solí zahřejeme pod bod varu. V druhém hrnci necháme zkaramelizovat cukr a postupně ho zalejeme mlékem. Povaříme a nalejeme na žloutky. Vrátíme do hrnce a za stálého míchání zahřejeme na 84°C. Přelejeme do misky, přidáme želatinu, poté máslo a mascarpone. Promixujeme tyčovým mixérem a nalejeme do silikonových formiček. Po zamrazení pokládáme na zatuhlý čokoládový krém.

Dozdobíme zbylých karamelem.

 

 

 

 
Čokoládové coookies s karamelem

Čokoládové coookies s karamelem

Na 12 ks

Čokovklad

90 g smetany 33%

90 g tmavé čokolády 60-70%

Špetka soli

Smetanu a sůl přivedeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu. Promícháme tyčovým mixérem a ganáž nalejeme do silikonových formiček o velikosti cca 2,5 - 3 cm (ideální jsou třeba ty na čokopralinky). Necháme přes noc v mrazáku.

Čokotěsto

110 g másla

95 g třtinového cukru

85 g moučkového cukru

60 g vajec (1 ks velikosti L)

130 g hladké mouky

70 g kukuřičného škrobu

20 g kakaa

2 g soli

3 g prášku do pečiva

1 g skořice

100 g mléčné čokolády

Mléčnou čokoládu nasekáme nebo nastrouháme na malé kousky.

Máslo vyšleháme s oběma cukrem do pěny, poté přidáme vejce. Nakonec vmícháme prosátou směs mouky, škrobu, kakaa, soli, prášku do pečiva a skořice. Těsto zabalíme a dáme alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice. Rozdělíme na 12 dílů (každý cca 45 g), rozmáčkneme na placičku a zabalíme do ní kuličku čokovkladu (dvě polokoule najednou). Obalíme z horní strany v mléčné čokoládě a pečeme na 180 °C horkovzduch asi 12 minut.

Karamel

85 g cukru krupice

35 g glukózy

100 g smetany

50 g másla

2 g soli (pokud máme rádi slaný)

Cukr, glukózu a sůl necháme zkaramelizovat, přidáme máslo, zamícháme a zalejeme horkou smetanou. Vaříme a mícháme do spojení. Přes sítko nalejeme do sklenice a necháme vychladit.

Cookies po vychladnutí postříkáme karamelem.

 

 

 

 

 

 

 
Bebe buchta

Bebe buchta

Recept je na velikost ráfku 20x30 cm, pokud budete dělat na plech 30x40, jednoduše zdvojnásobte množství

Piškot

2 vejce

60 g cukru krupice

70 g hladké mouky

Citronová kůra z 1 citronu

Špetka soli

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny (10-15 minut) a poté metličkou vmícháme prosátou mouku s citronovou kůrou a se solí. Směs nalejeme do ráfku a pečeme na 220 °C 8-10 minut. Necháme vychladnout.

Po vychladnutí do stejného čistého, olejem vystříknutého ráfku po obvodu vložíme folii nebo pečící papír a vrátíme piškot.

Žloutkový krém

3,2 g plátkové želatiny

300 smetany 33%

70 g žloutků

100 g cukru krupice

375 g mascarpone

1 vanilkový lusk

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu zahřejeme pod bod varu a naleje za stálého míchání na žloutky s cukrem. Poté vše vrátíme do kastrůlku a zahříváme na 80°C. Do směsi přidáme želatinu, poté přidáme mascarpone, promícháme tyčákem a nalejeme na piškot. Necháme zatuhnout v lednici.

Sušenky

150 g hladké mouky

115 g másla

60 g moučkového cukru

30 g mandlové mouky (popř. rozemletých jiných ořechů)

1 g soli

40 g žloutků

Smícháme mouku, moučkový cukr, ořechovou mouku, sůl a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme žloutky. Rozválíme, necháme vychladit a rádýlkem rozkrájíme na libovolně velké sušenky. Neoddělujeme!  Znovu vychladíme a pečeme na 180 °C asi 20 minut. Teprve poté sušenky nalámeme a naskládáme na vychladlý krém.

Čokoládová poleva

120 g tmavá čokoláda

90 g smetany

40 g másla

Smetanu ohřejeme, nalejeme na čokoládu a promícháme. Nakonec přidáme máslo. Důkladně promícháme, popř. projedeme tyčákem a nalejeme na sušenky.

Kompletace

Po vychlazení krájíme řezy teplým nožem a po každém řezu nůž důkladně očistíme.

Slané buchtičky

Buchtičky s trhaným vepřovým a holandskou omáčkou

Tenhle recept je fakt snadný, jen je nejlepší ho začít chystat večer den před podáváním (třeba k obědu).

Slané buchtičky

20 g hladké mouky

85 g mléka

17 g žloutky (z jednoho vejce)

200 g hladké mouky

95 g mléka

5 g droždí

4 g soli

25 g másla

40 g sádla

40 g másla

K večeru ohřejeme 20g mouky a 85 g mléka za stálého míchání na 70 °C, necháme vychladit a spolu se zbytek mléka, mouky, žloutky a droždí zaděláme těsto. Po chvilce přidáme sůl a nakonec i 25 g másla. Těsto necháme asi hodinu odpočinout, poté vyválíme kuličky o hmotnosti 10–12 g, namočíme do rozpuštěného másla se sádlem a vyložíme vymazaný pekáček, formu nebo zapékací mísu. Přikryjeme a necháme přes noc kynout v lednici. Druhý den ráno pečeme na 200 °C horkovzduch asi 15 minut, po vytažení z trouby potřeme zbytkem másla se sádlem.

Trhané vepřové

0,6-1 kg vepřové krkovice vcelku

Olej

Sůl

Pepř

Večer před pomažeme krkovici olejem, důkladně ji osolíme a opepříme. Do pekáčku k ní přilijeme asi 1,5 cm vody a dáme zakrytou (buď poklopem nebo alobalem) přes noc do trouby na 100°C. Po přibližně deseti hodinách ráno sundáme víko a další tři hodiny dopékáme. Poté maso vidličkami natrháme na menší kousky.

Holandská omáčka

4 žloutky

1 menší citron (cca 4 lžíce šťávy)

1 lžíce vody

Sůl

Pepř

250 g másla

Žloutky s citronovou šťávou, vodou, solí a pepřem dáme do vyšší nádoby a promixujeme tyčovým mixérem. Máslo mezitím rozpustíme v kastrůlku a když se začne vařit, pomalu ho za stálého mixování přiléváme ke žloutkové směsi. Stačí mixovat jen chvilku, hotová omáčka je krásně světle žlutá. Dosolíme a dopepříme dle chuti.

Kompletace

Do mističky dáme na dno trhané maso, na ně položíme buchtičky a vše zalejeme holandskou omáčkou. Posypeme pažitkou.

Dobrou chuť!

 

Čokoládový smetanový krém

Čokoládový smetanový krém

300 g smetany 33%

50 g tmavé čokolády 54%

1,5 plátku želatiny (2,4 g)

Špetka soli

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. 100 g smetany se solí zahřejeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu, přidáme želatinu. Promixujeme tyčovým mixérem, přidáme zbytek vychlazené smetany a necháme přes noc v lednici. Druhý den vyšleháme.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz