Třešňová roláda
Těsto
150 g vajec (3 ks)
90 g cukru krystal
30 g teplé vody
25 g oleje
1 g soli
105 g mouky
Vejce s cukrem a teplou vodou vyšleháme do nadýchané pěny, ideálně v robotu
alespoň 10-15 minut. Poté opatrně vmícháme olej, a nakonec mouku se solí. Rozetřeme na plát cca 35x40 (nebo dva 25x30) a dáme péct na 220 °C asi 8 minut. Vyndáme z trouby a otočíme na pečící papír, takto necháme vychladnout.
Zkaramelizované třešně
15 g glukózy nebo medu
100 g cukru krupice
350 g třešňové nebo višňové marmelády
50 g citronové šťávy
Glukózu s cukrem utavíme na světlý karamel, stáhneme z ohně a přidáme marmeládu s citronovou šťávou. Povaříme do rozpuštění karamelu a necháme vychladnout. Pokud je směs před potíráním příliš tuhá, necháme ji chvilku povolit v mikrovlnce.
Smetanový krém
200 g Creme fraiche
350 g smetana 33%
150 g mascarpone
20 g cukr moučka
0,2 g chilli (pro děti vynechte)
Creme fraiche, smetanu, mascarpone, chilli a cukr vyšleháme do pevného krému.
Kompletace
Z roládového plátu sloupneme horní pečící papír, plát opět otočíme, oloupeme kůžičku (jen kde to jde) a pomažeme zkaramelizovanými třešněmi. Pokud chceme dvě menší roládky, rozkrojíme plát napůl, takže nám vzniknou dva pláty 35x20) Poté naneseme smetanový krém (trošku si necháme na potření) a rolády zabalíme. Utáhneme pravítkem, potřeme zbytkem krému a posypeme opečenými mandlovými lupínky. Krájíme ideálně dobře vychlazené.