Třešňová roláda

Třešňová roláda

Těsto

150 g vajec (3 ks)

90 g cukru krystal

30 g teplé vody

25 g oleje

1 g soli

105 g mouky

Vejce s cukrem a teplou vodou vyšleháme do nadýchané pěny, ideálně v robotu

alespoň 10-15 minut. Poté opatrně vmícháme olej, a nakonec mouku se solí. Rozetřeme na plát cca 35x40 (nebo dva 25x30) a dáme péct na 220 °C asi 8 minut. Vyndáme z trouby a otočíme na pečící papír, takto necháme vychladnout.

Zkaramelizované třešně

15 g glukózy nebo medu

100 g cukru krupice

350 g třešňové nebo višňové marmelády

50 g citronové šťávy

Glukózu s cukrem utavíme na světlý karamel, stáhneme z ohně a přidáme marmeládu s citronovou šťávou. Povaříme do rozpuštění karamelu a necháme vychladnout. Pokud je směs před potíráním příliš tuhá, necháme ji chvilku povolit v mikrovlnce.

Smetanový krém

200 g Creme fraiche

350 g smetana 33%

150 g mascarpone

20 g cukr moučka

0,2 g chilli (pro děti vynechte)

Creme fraiche, smetanu, mascarpone, chilli a cukr vyšleháme do pevného krému.

Kompletace

Z roládového plátu sloupneme horní pečící papír, plát opět otočíme, oloupeme kůžičku (jen kde to jde) a pomažeme zkaramelizovanými třešněmi. Pokud chceme dvě menší roládky, rozkrojíme plát napůl, takže nám vzniknou dva pláty 35x20) Poté naneseme smetanový krém (trošku si necháme na potření) a rolády zabalíme. Utáhneme pravítkem, potřeme zbytkem krému a posypeme opečenými mandlovými lupínky. Krájíme ideálně dobře vychlazené.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz