Skořicový závin
Těsto
250 g mouka hladká
30 g sádlo
45 g cukr krupice
20 g vejce
112 g mléko
15 g čerstvé droždí
3 g sůl
Do mísy dáme teplé mléko, vejce, mouku, cukr, droždí a mícháme cca 3 minuty, poté přidáme sůl a měkké sádlo a hněteme dalších 10 minut. Těsto necháme odpočívat v kynárně asi 15 minut.
Skořicová pasta
80 g třtinový cukr
100 g máslo
3 g skořice
Změklé máslo se skořicí a cukrem důkladně promícháme.
Náplň
100 g praliné z vlašských ořechů
100 g vlašské ořechy
50 g lískové ořechy
100 g fíky v rumu
Dekorace
20 g vejce
10 g mléko
20 g mleté lískové ořechy
Špetka soli
20 g moučkový cukr
20 g máslo
10 g rum
Kompletace
Těsto rozválíme do obdélníku o rozměrech cca 40x30 cm, potřeme skořicovou pastou, pomocí sáčku nastříkáme praliné, nasypeme ořechy a fíky. Vše tak, aby zůstalo cca 10 cm pokryté pouze skořicovou pastou. Závin zatočíme až k tomuto pásu, do kterého vykrájíme proužky, umotáme copánky a zatočíme přes závin. Necháme kynout v kynárně asi 30 minut, poté pomažeme rozšlehaným vejcem s mlékem a solí a mezery mezi copánky posypeme ořechy. Rozpícháme! Pečeme na horkovzduch na 175 °C 15 minut, a poté na 160 °C asi 20 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme směsí rumu, másla a cukru.