Skořicový závin

Skořicový závin

Těsto

250 g mouka hladká

30 g sádlo

45 g cukr krupice

20 g vejce

112 g mléko

15 g čerstvé droždí

3 g sůl

Do mísy dáme teplé mléko, vejce, mouku, cukr, droždí a mícháme cca 3 minuty, poté přidáme sůl a měkké sádlo a hněteme dalších 10 minut. Těsto necháme odpočívat v kynárně asi 15 minut.

 Skořicová pasta

80 g třtinový cukr

100 g máslo

3 g skořice

Změklé máslo se skořicí a cukrem důkladně promícháme.

 Náplň

100 g praliné z vlašských ořechů

100 g vlašské ořechy

50 g lískové ořechy

100 g fíky v rumu

Dekorace

20 g vejce

10 g mléko

20 g mleté lískové ořechy

Špetka soli

20 g moučkový cukr

20 g máslo

10 g rum

 Kompletace

Těsto rozválíme do obdélníku o rozměrech cca 40x30 cm, potřeme skořicovou pastou, pomocí sáčku nastříkáme praliné, nasypeme ořechy a fíky. Vše tak, aby zůstalo cca 10 cm pokryté pouze skořicovou pastou. Závin zatočíme až k tomuto pásu, do kterého vykrájíme proužky, umotáme copánky a zatočíme přes závin. Necháme kynout v kynárně asi 30 minut, poté pomažeme rozšlehaným vejcem s mlékem a solí a mezery mezi copánky posypeme ořechy. Rozpícháme! Pečeme na horkovzduch na 175 °C 15 minut, a poté na 160 °C asi 20 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme směsí rumu, másla a cukru.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz