Palačinky s pomerančovým karamelem
Na 6-8 ks
Těsto
100 g vajec (2 ks)
20 g cukru krupice
40 g másla
100 g hladké mouky
250-300 g mléka
1 g soli
Olej
Máslo rozpustíme a necháme lehce zchladnout. V robotu s K metlou nebo v ruce pomocí metly smícháme mouku s cukrem, solí a 250 g mléka. Přidáme vejce a nakonec máslo. Pokud je směs příliš hustá (na pánvi se špatně roztéká přes celý povrch), přidáme trochu mléka. Palačinky smažíme na olejem vymazané pánvi na střední stupeň dozlatova.
Pomerančový karamel
100 g cukru krupice
100 g másla
150 g čerstvé pomerančové šťávy
0,04 l pomerančového likéru (lze vynechat)
Pomerančová kůra
Na pánvi zahříváme cukr na světlý karamel, doporučuji přidávat cukr postupně v tenké vrstvě a další přisypat, až když se první část rozpustí. Přidáme máslo a po rozpuštění i pomerančovou šťávu. Necháme prohřát. Nakonec přilejeme i pomerančový likér a nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče.
Kompletace
Jednotlivé palačinky namáčíme do pomerančového karamelu a skládáme na talíř. Nejlépe chutnají s vyšlehanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Dobrou chuť!