Křehké dortíky s karamelem a praliné

Křehké dortíky s karamelem a praliné

Těsto

260 g hladké mouky

200 g másla

100 g moučkového cukru

50 g ořechové mouky (rozemeleme opražené vlašské ořechy)

2 g soli

4 žloutky

Citronová kůra

Smícháme mouku, moučkový cukr, ořechovou mouku, sůl, kůru a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme žloutky. Rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Necháme důkladně vychladit a vykrájíme libovolné tvary. Znovu vychladíme a pečeme na 180 °C asi 20 minut (dokud nejsou okraje nazlátlé).

 Karamel

85 g cukru krupice

35 g glukózy

80 g smetany

50 g másla

Cukr, glukózu a sůl necháme zkaramelizovat, přidáme máslo, zamícháme a zalejeme horkou smetanou. Vaříme a mícháme do spojení.

 Smetanový krém

200 g Creme fraiche

200 g mascarpone

400 g smetany 33%

40 g moučkového cukru

20 g citronové šťávy

Vše vyšleháme do pevného krému.

 Vlašské ořechy v cukru

50 g vlašských ořechů

25 g třtinového cukry

10 g vody

Špetka soli

Ořechy opečeme v troubě na 160 °C 12 minut. Vodu s cukrem přivedeme na teplotu 115 °C a přidáme ořechy. Mícháme na mírném plameni, dokud se ořechy neobalí v cukru a nezkrystalizují. Necháme vychladit.

 Kompletace

Fíková marmeláda

Citron

Čerstvé fíky

Praliné z vlašských ořechů

Upečené sušenky potřeme marmeládou naředěnou citronovou šťávou a nastříkáme hladkou špičkou krém. Doplníme domácím praliné a karamelem. Přiklopíme další sušenkou a postup opakujeme. Třetí sušenku ozdobíme stejným způsobem, navrch poklademe pekanové ořechy, čerstvé fíky a ozdobíme citronovou kůrou.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz