Jahodový smetanový dort

Jahodový smetanový dort

Těsto

300 g vajec (6 ks)

180 g cukru krystal

40 g horké vody (3 lžíce)

1 g soli

150 g hladké mouky

60 g polohrubé mouky

Citronová kůra

Vejce s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny alespoň 10-15 minut. Postupně přidáme horkou vodu. Poté opatrně vmícháme všechnu prosátou mouku se solí a citronovou kůrou. Pečeme v ráfku o průměru cca 20-24 cm na 160 °C asi 50 minut. Necháme vychladnout, potom prokrojíme na 2-3 x podle výšky.

Jahodová marmeláda

250 g jahodové marmelády

30 g citronové šťávy

Marmeládu zředíme citronovou šťávou.

Smetanový krém

300 g lučiny

500 g smetany 33%

250 g mascarpone

100 g cukr moučka

Lučinu, smetanu, mascarpone a cukr vyšleháme do pevného krému.

Kompletace

500 g jahod

Do olejem zevnitř potřeného ráfku o velikosti dortu vložíme dortovou folii, popř. pečící papír, dovnitř vrstvíme korpus, marmeládu, jahody a smetanový krém. Pořádně utáhneme ráfek a dáme přes noc zachladit do lednice. Druhý den ozdobíme jahodami, zbylým krémem a ozdobami dle vlastních preferencí.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz