Jahodový smetanový dort
Těsto
300 g vajec (6 ks)
180 g cukru krystal
40 g horké vody (3 lžíce)
1 g soli
150 g hladké mouky
60 g polohrubé mouky
Citronová kůra
Vejce s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny alespoň 10-15 minut. Postupně přidáme horkou vodu. Poté opatrně vmícháme všechnu prosátou mouku se solí a citronovou kůrou. Pečeme v ráfku o průměru cca 20-24 cm na 160 °C asi 50 minut. Necháme vychladnout, potom prokrojíme na 2-3 x podle výšky.
Jahodová marmeláda
250 g jahodové marmelády
30 g citronové šťávy
Marmeládu zředíme citronovou šťávou.
Smetanový krém
300 g lučiny
500 g smetany 33%
250 g mascarpone
100 g cukr moučka
Lučinu, smetanu, mascarpone a cukr vyšleháme do pevného krému.
Kompletace
500 g jahod
Do olejem zevnitř potřeného ráfku o velikosti dortu vložíme dortovou folii, popř. pečící papír, dovnitř vrstvíme korpus, marmeládu, jahody a smetanový krém. Pořádně utáhneme ráfek a dáme přes noc zachladit do lednice. Druhý den ozdobíme jahodami, zbylým krémem a ozdobami dle vlastních preferencí.