Jahodové mojito
Na 6 skleniček
Mátový crumble
40 g mandlové mouky
40 g třtinového cukru
40 g mouky
40 g másla
5 g čerstvé máty
Všechny ingredience kromě másla smícháme v mixéru nebo food procesoru, máslo přidáme nakonec. Pečeme 40 minut na 145 °C, po vychladnutí rozdrobíme.
Jahodový kompot
300 g jahodového pyré
120 g cukru krupice
6 g pektinu
25 g bílého rumu
Smícháme cukr s pektinem a přidáme k teplému pyré. Vše povaříme, přidáme rum.
Limetkový krém
200 g limetkové šťávy
2 vejce
100 g žloutků (z 6 vajec)
100 g cukru krupice
4 plátky želatina
200 g másla (můžeme použít bezlaktózové)
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Limetkovou šťávu, vejce, žloutky a cukr zahřejeme za stálého míchání do zhoustnutí, přidáme želatinu, necháme lehce zchladnout a ponorným mixérem zapracujeme máslo.
Dekorace
Čerstvé jahody
Čerstvá máta
Kompletace
Skleničku položíme šikmo a nelejeme do ní jahodový kompot a dáme zatuhnout do lednice. Poté nalejeme limetkový krém. Po zatuhnutí posypeme crumblem, ozdobíme čerstvou jahodou a mátou.