Cosmopolitan choux

Cosmopolitan Choux

 Odpalované těsto

80 g vody

100 g mléka

3 g soli

3 g cukru

85 g másla

100 g hladké mouky

160 g vajec

Mléko, vodu, sůl, cukr a máslo přivedeme k varu, vmícháme prosátou mouku a odpalujeme cca 2 minuty. Přendáme do robota, mícháme do lehkého zchladnutí a postupně vmícháme rozšlehaná vejce. Přendáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou.

 Křupavá vrstva

50 g cukru krupice

50 g másla

40 g hladké mouky

Máslo, mouku a cukr smícháme a rozválíme na tloušťku cca 2 mm, zamrazíme a vykrájíme kolečka o průměru asi 7 cm.

 Brusinkový krém

220 g brusinkového pyré (popř. brusinkový džus)

60 g čerstvé limetkové šťávy

80 g cukru krupice

4 vejce

220 g másla

4 plátky želatiny

20 g vodky

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Brusinkové pyré s limetkovou šťávou, cukrem a vejci zahřejeme za stálého míchání do zhoustnutí, přidáme želatinu, necháme vychladit a ponorným mixérem zapracujeme máslo.

 Opilý pomeranč

175 g dužiny z pomeranče

40 g pomerančového likéru

30 g cukru krupice

3 g pektinu

1 g kyseliny citronové

Pomerančovou dužinu naložíme přes noc do pomerančového likéru. Druhý den zahřejeme, přidáme pektin smíchaný s cukrem, přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou a povaříme.

 Smetanový krém

150 g creme fraiche

200 g smetany 33%

10 g moučkového cukru

Všechny ingredience vyšleháme do pevného krému.

 Kompletace

Na pečící papír nebo silikonovou podložku nastříkáme bochánky o průměru asi 6 cm, na ně položíme křupavá kolečka a dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C. Teplotu ihned stáhneme na 175 °C a pečeme 25–35 minut. Choux z horní části propíchneme zdobící špičkou a dovnitř sáčkem nastříkáme brusinkový krém a trochu opilého pomeranče. Horní část ozdobíme pomocí řezané špičky smetanovým krémem. Dozdobíme pomerančovou kůrou, jedlými květy nebo sušenými brusinkami.

Terezy doporučení: Pokud preferujete verzi bez alkoholu, jednoduše v brusinkovém krému vynechte vodku a pomerančový likér nahraďte stejným množstvím pomerančové šťávy.

Pro zajímavost: Choux znamená ve francouzštině zelí, které tento odpalovaný dezert získal pro svůj specifický vzhled připomínající právě tuto zeleninu.

 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz