Cosmopolitan Choux
Odpalované těsto
80 g vody
100 g mléka
3 g soli
3 g cukru
85 g másla
100 g hladké mouky
160 g vajec
Mléko, vodu, sůl, cukr a máslo přivedeme k varu, vmícháme prosátou mouku a odpalujeme cca 2 minuty. Přendáme do robota, mícháme do lehkého zchladnutí a postupně vmícháme rozšlehaná vejce. Přendáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou.
Křupavá vrstva
50 g cukru krupice
50 g másla
40 g hladké mouky
Máslo, mouku a cukr smícháme a rozválíme na tloušťku cca 2 mm, zamrazíme a vykrájíme kolečka o průměru asi 7 cm.
Brusinkový krém
220 g brusinkového pyré (popř. brusinkový džus)
60 g čerstvé limetkové šťávy
80 g cukru krupice
4 vejce
220 g másla
4 plátky želatiny
20 g vodky
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Brusinkové pyré s limetkovou šťávou, cukrem a vejci zahřejeme za stálého míchání do zhoustnutí, přidáme želatinu, necháme vychladit a ponorným mixérem zapracujeme máslo.
Opilý pomeranč
175 g dužiny z pomeranče
40 g pomerančového likéru
30 g cukru krupice
3 g pektinu
1 g kyseliny citronové
Pomerančovou dužinu naložíme přes noc do pomerančového likéru. Druhý den zahřejeme, přidáme pektin smíchaný s cukrem, přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou a povaříme.
Smetanový krém
150 g creme fraiche
200 g smetany 33%
10 g moučkového cukru
Všechny ingredience vyšleháme do pevného krému.
Kompletace
Na pečící papír nebo silikonovou podložku nastříkáme bochánky o průměru asi 6 cm, na ně položíme křupavá kolečka a dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C. Teplotu ihned stáhneme na 175 °C a pečeme 25–35 minut. Choux z horní části propíchneme zdobící špičkou a dovnitř sáčkem nastříkáme brusinkový krém a trochu opilého pomeranče. Horní část ozdobíme pomocí řezané špičky smetanovým krémem. Dozdobíme pomerančovou kůrou, jedlými květy nebo sušenými brusinkami.
Terezy doporučení: Pokud preferujete verzi bez alkoholu, jednoduše v brusinkovém krému vynechte vodku a pomerančový likér nahraďte stejným množstvím pomerančové šťávy.
Pro zajímavost: Choux znamená ve francouzštině zelí, které tento odpalovaný dezert získal pro svůj specifický vzhled připomínající právě tuto zeleninu.